zaterdag 26 september 2009

Druivenwijn in de maak

Het houdt niet op! Maar goed dat ik 6x 5 literflessen heb!

Vandaag hebben mijn ouders tegen de 30 kg druiven bezorgd. Samen de druiven ontdaan van hun stokjes, beestjes en rotte verstekelingen.













Ritsen, niet opeten!









Het resultaat is er wel naar.









Eerst even een rondje Goudse Hout, het weer was te mooi om binnen te zitten. Kijk daar, een zoetwatermossel.









Is dat nu water of niet?













En dit zijn nu de vlierbessen, wellicht een volgende keer in de maak. Helaas nu geen flessen meer over om te laten gisten!









Na de pauze de druiven in de sapscheider gemikt en het soortelijk gewicht bepaald. De foto is wazig, maar het is een dobber met schaalverdeling erop. Met een SG van 1055 komt het erop neer dat ik nog 790g/liter suiker moet toevoegen.













De pitjes vlogen in het rond, wederom een ravage aangericht!









In totaal 12,25 liter druivensap verzameld. Gedurende 5 dagen laten staan, alvast 4,5kg suiker erdoor geroerd (van een totaal van 10,5kg) en beetje gistvoeding erbij. Ook schep ik met een schuimspaan dagelijks de drap eraf die boven komt drijven, scheelt later weer bij het filtreren.

1 opmerking:

Kefash zei

Beste vriend, volgens mij is dit supper zoete wijn geworden. Naar mijn berekening zat er al 1450gr suiker/10lt in je druivensap. Hier had je 1 á 2kgr op 12,5lt aan toe moeten voegen, toch? Totaal goed voor 11% á 18% alcohol.