maandag 21 september 2009

Bessenwijn in de maak

Voor deze wijn gebruik ik het volgende simpele recept om tot 10 liter te komen van circa 17 vol%

Ingrediënten
  • sap van 4.5 kg witte en rode bessen (2.2 liter)
  • 3 kg suiker
  • 7 liter water
  • gistvoeding
  • giststarter
Benodigd materiaal
  • pannen om in te koken
  • sapscheider, of pectinase als je geen sapscheider hebt
  • emmer van hard plastic
  • houten lepel
Werkwijze

Uit de volkstuin van Rixt 4,5kg witte en rode bessen gekregen om bessenwijn te maken.














In plaats van de bessen kneuzen en overgieten met kokend water, dat laten afkoelen en pectinase erbij ga ik deze maal m'n sapscheider gebruiken.

Voor de mensen die het niet kennen, je zet het apparaat aan, mikt van boven de bessen erin en het apparaat verpulvert het fruit, scheidt de vaste bestanddelen in de bak en uit het tuitje komt het sap stromen.




















De ravage na het scheiden (zowel foto hierboven als -onder).














Van 4,5kg kreeg ik 2.2 liter sap.














Nog 7 liter kokend water erop.




















Dekseltje dicht en nu afkoelen (duurt zomaar een dag).

1 opmerking:

Unknown zei

En dan? Als je de deksel erop hebt. Wanneer de gist e.d. Toevoegen?