
Ondertussen de eerste 10 liter water aan de kook gebracht.

De bloemetjes zijn daarna in een emmer van 30 liter verdwenen. Deze emmer is van hard wit plastic en zal geen geur of smaak afgeven als er kokend water in wordt gegoten.

Bovenop de bloemen is alvast 6 kilogram suiker gestrooid.

Daarna is er 1500 gram rozijnenbrij in de emmer verdwenen. Ik heb zelf telkens 500 ml. water in de blender gegooid, aangevuld met 500 gram rozijnen en toen fijngemalen.


Nadat in 2x in totaal 20 liter water aan de kook is gebracht, is dit over de bloemen, suiker en rozijnen gegoten.

Als toetje het sap van 8 citroenen, de gewassen citroenschillen en een flesje citroensap aan de bloemen, suiker en rozijnenpasta toegevoegd. Het recept wil 3 citroenen per 5 liter, maar ik vond 18 citroenen teveel. Al met al heb ik 700 ml. citroensap toegevoegd.


De emmer is daarna afgedekt met een theedoek, met daarop weer de deksel, en heeft een halve dag kunnen afkoelen alvorens de giststarter en gistvoeding toegevoegd kan worden. Als je niet 12 uur kunt wachten, meet dan eerst de temperatuur. Voeg het niet toe voor het beneden de 37 graden is, anders gaat je gist waarschijnlijk dood.

De giststarter heb ik een paar dagen eerder al gemaakt door korrelgist in een flesje met 200 ml. water, een scheutje citroensap, een mespuntje gistvoeding en een eetlepel suiker, afgedekt met een pluk watten, te laten staan. Ik gebruik portgist, omdat ik probeer een sterke wijn te maken. Portgist is wat alcoholtoleranter en de vorige keer naderde het de 18%.

Nadat de gist is toegevoegd blijft alles een dag of 5 in de emmer staan. Elke dag 2x met een schone soeplepel het mengsel goed doorroeren en weer afdekken met een theedoek. Het is zeer belangrijk dat er geen fruitvliegjes bijkomen. Deze willen nog wel eens de azijnzuurbacterie bij zich dragen.. en die wil je in dit stadium niet, tenzij je 20 liter vlierbloemenazijn wil hebben.
1 opmerking:
Hoi Nienke en Robert, ik ben vanavond naar de intocht geweest,want er liepen nog wat vriendjes en vriendinnetjes mee van die meiden, daarna nog een borreltje gedronken op het terras en sinds een uurtje thuis.
Ik heb op mijn gemakkie jullie blog zitten lezen en ik vond het reuze leuk, maar wat een werk is het toch nog,maar ik denk wel leuk om te doen en als het resultaat dan ook nog een goed is...........
Fijn weekend!!!!!miek
Een reactie posten